Slijmbeursontsteking 

De oorzaak van een slijmbeursontsteking in de schouder is meestal het gevolg van overmatig gebruik bij het ouder worden, maar het kan ook ontstaan door een trauma. Het ontstaat vaker op oudere leeftijd doordat de ruimte waar deze slijmbeurs zich bevindt afneemt enerzijds door kalkafzettingen aan de onderrand van het schouderdak en anderzijds doordat ons zachte weefsel meer opzwelt. De slijmbeurs heeft daardoor meer kans geïrriteerd te raken.

 

Klinisch presenteert het zich met pijn bij zowel passieve als actieve bewegingen, pijn bij het erop liggen en vaak een pijnlijke zijwaartse beweging. Pijn wordt lokaal in de schouder gevoeld, maar kan uitstralen in de arm tot aan de basis van de duim, het schouderblad en de hals.

 

Bij echografie is de slijmbeurs verdikt met een dikke wand en/of inliggend vocht. Ook wordt bij echografie gekeken naar andere oorzaken die de pijn kunnen verklaren.

 

De behandeling bestaat vaak eerst uit rust, eventueel bij langdurig klachten pijnstilling middels paracetamol en/of een NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drugs oftewel een ontstekingsremmer) als bijvoorbeeld diclofenac of naproxen. In overleg met uw huisarts kan besloten worden tot het verrichten van een echografie, eventueel aanvullend met het injecteren van een combinatie van een pijnstiller en een ontstekingsremmer.