Peesscheur

Een pees is de verbinding tussen de spier en het bot. De schouder heeft meerdere pezen (de dieper gelegen pezen noemen we de cuff). Al deze pezen die vastzitten aan spieren helpen mee bij het optillen en draaien van de arm en trekken de kop en de kom van het schoudergewricht tegen elkaar aan. Wanneer één of meerdere pezen stuk zijn (een cuff ruptuur), kan dit pijnklachten geven. De bewegingsmogelijkheid en de kracht van de spieren neemt dan af.

 

De meest voorkomende oorzaak van een peesscheur in de schouder is (meestal bij een verouderde pees) een trauma. Zo’n trauma kan ontstaan door bv een sportongeval, het tillen van zware voorwerpen, als gevolg van een directe klap van een voorwerp of door een val.

 

Echografisch is een volledige of gedeeltelijke peesscheur goed te zien. En kan een indruk verkregen worden over de grootte ervan en de kwaliteit van de pees.

 

Behandeling. 

Acute peesscheuren op relatief jonge leeftijd kunnen in aanmerking komen voor een operatie. Bij de operatie wordt de pees gehecht of vastgezet aan het bot.

Op oudere leeftijd is de kwaliteit van de pees meestal te slecht om in aanmerking te komen voor een operatie. Dan wordt gekozen voor een conservatieve aanpak met eventueel pijnstilling en het versterken van de omliggende spieren, om een stijve schouder (ook wel ”frozen shoulder” genoemd) te voorkomen, om de omliggende spieren te versterken, zodat deze het functieverlies compenseren en de stabiliteit van het gewricht niet verslechterd. Als de schouderfunctie redelijk goed is, kan een afwachtend beleid een goede keuze zijn.

Pijnklachten kunnen behandeld worden d.m.v. paracetamol en/of een ontstekingsremmer (bijvoorbeeld diclofenac of naproxen). Als deze pijnstilling niet afdoende helpt, kan uw huisarts samen met u besluiten om lokaal een injectie te (laten) zetten met een combinatie van een pijnstiller en een ontstekingsremmer (wij gebruiken bupivacaïne en kenacort).

Naast deze lokale behandelingen is het belangrijk om de schouder in beweging te houden.