Peesontsteking van de schouder

In de schouder lopen meerdere pezen. De pees die het vaakst is aangedaan, is de supraspinatuspees. Dit is de zijwaartse heffer van de arm. Dat deze pees het vaakst aangedaan is, komt omdat deze pees een kleine ruimte heeft om doorheen te bewegen. Het ontstaat vaker op oudere leeftijd doordat de ruimte waar deze pees zich bevindt, afneemt enerzijds door kalkafzettingen aan de onderrand van het schouderdak en anderzijds doordat ons zachte weefsel meer opzwelt. De pees heeft daardoor meer kans geïrriteerd te raken. Datzelfde geldt voor de slijmbeurs. Een supraspinautspees- en slijmbeursontsteking gaan daarom vrijwel altijd samen.

 

De oorzaak van een peesontsteking in de schouder is meestal het gevolg van een overbelasting. Denk hier bijvoorbeeld aan herhaaldelijke bewegingen (ramen zemen, zware dingen tillen boven uw macht) of zware en repeterende belasting bij sporten.

 

Klinisch presenteert het zich meestal met een pijnlijke beweging boven schouderhoogte of pijn bij het iets uit de achterzak pakken.

 

Bij echografie is de pees verdikt, inhomogeen, kan tekenen laten zien van toegenomen vaatvoorziening en de pees kan zich opstropen direct naast het schouderdak.

 

De behandeling bestaat uit rust eventueel bij langer bestaande klachten in combinatie met een pijnstilling als paracetamol eventueel in combinatie met een ontstekingsremmer (NSAID, oftewel non-steroidal anti-inflammatory drugs als bv. diclofenac of naproxen). In overleg met uw huisarts kan besloten worden tot het verrichten van een echografie, soms aanvullend met een echogeleide lokale injectie middels een combinatie van een pijnstiller en een ontstekingsremmer in de slijmbeurs die vaak samen met deze pees geïrriteerd is.